Szukaj
Close this search box.

—Polepszacze piekarskie—

AKO S.A - jesteśmy dla Ciebie od ponad 30 lat!

Kategorie

Wyświetlanie 1–8 z 14 wyników

  • Activ-AKO

    Dowiedz się więcej

    Activ-AKO

    To nowoczesny, niezwykle ekonomiczny i bardzo skuteczny polepszacz. Zaletą preparatu jest jego wysoka koncentracja umożliwiająca niewielki dodatek do mąki w celu poprawy jej wartości wypiekowych. Polepszacz działa z dużą siłą, bardzo efektywnie poprawiając wydajność produkcji pieczywa. Activ-AKO stabilizuje proces technologiczny poprzez zwiększenie podatności ciasta na obróbkę mechaniczną, umożliwia zwiększenie dolewki wody i wzrost zdolności fermentacyjnych ciasta. Dawkowanie wynosi 0,2% w stosunku do ilości mąki.

  • AKO PLUS

    Dowiedz się więcej

    AKO PLUS

    AKO plus jest sypkim polepszaczem emulgatorowo – enzymatycznym przeznaczonym do produkcji pieczywa pszennego. Dodaje się go na sucho w ilości od 0,5 – 2,0% w stosunku do ogólnej masy mąki. Oprócz poprawy cech technologicznych ciasta (ułatwienie obróbki mechanicznej i zwiększenie tolerancji rozrostowej kęsów), cech organoleptycznych pieczywa (zwiększenie objętości, poprawa wyglądu zewnętrznego i struktury miękiszu), pozwala na zwiększenie wydajności wypiekowej, dając dodatkowe efekty finansowe.

  • AKO-21

    Dowiedz się więcej

    AKO-21

    To nowoczesny sypki polepszacz emulgatorowo – enzymatyczny mający zastosowanie do wszystkich rodzajów pieczywa pszennego, mieszanego, półcukierniczego i cukierniczego drożdżowego. Dawkowanie wynosi 0,3- 0,5% w stosunku do ogólnej masy mąki, po uprzednim rozprowadzeniu AKO-21 w wodzie. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników, a szczególnie oryginalnych i niezwykle skutecznych enzymów, pieczywo wyprodukowane z zastosowaniem AKO-21 posiada dużą objętość, bardzo dobrą porowatość oraz piękny wygląd zewnętrzny

  • AKO-CF

    Dowiedz się więcej

    AKO-CF

    Nowoczesny, bardzo skuteczny polepszacz, przeznaczony przede wszystkim dla producentów pieczywa pszennego, wypiekanego na liniach mechanicznych. Dawkowanie wynosi 2% w stosunku do ogólnej masy mąki pszennej. Polepszacz ten daje przede wszystkim stabilizację procesu technologicznego poprzez zwiększenie podatności ciasta na obróbkę mechaniczną. Pozwala także na uzyskanie ładnych, widocznych nacięć po wypieku np. na kajzerkach. Zawartość w nim słodu pszennego w znaczny sposób podnosi smakowitość pieczywa. AKO – CF może być także stosowany do pieczywa drobnego zapiekanego, a następnie mrożonego.

  • AKO-E

    Dowiedz się więcej

    AKO-E

    AKO – E jest sypkim preparatem enzymatycznym przeznaczonym do produkcji pieczywa pszennego, mieszanego, półcukier-niczego i cukierniczego drożdżowego.
    Dawkuje się go w ilości od 0,1- 0,2% w stosunku do ogólnej masy mąki, rozprowadzając uprzednio w wodzie.
    Stosując AKO – E uzyskuje się duże przyrosty objętości pieczywa, poprawę struktury miękiszu, polepszenie wyglądu zewnętrznego, a szczególnie skórki oraz przedłużenie świeżości do 2 – 3 dni.

  • AKO-FRESH

    Dowiedz się więcej

    AKO-FRESH

    Jest to nowoczesny, bardzo skuteczny polepszacz, przeznaczony przede wszystkim do przedłużenia świeżości pieczywa mieszanego do 5-6 dni. Odpowiednio dobrany skład polepszacza i zastosowanie enzymów najnowszej generacji pozwalają nie tylko na wydłużenie świeżości pieczywa, ale także na zwiększenie jego objętości oraz uzyskanie odpowiednich walorów organoleptycznych. Najlepsze efekty daje w pieczywie mieszanym przy udziale mąki żytniej w recepturze 20 – 60%. Dawkowanie polepszacza wynosi 1% w stosunku do masy mąki.

  • AKO-OPTIMUM

    Dowiedz się więcej

    AKO-OPTIMUM

    Nowoczesny, bardzo skuteczny polepszacz przeznaczony przede wszystkim do produkcji pieczywa pszennego i mieszanego wytwarzanego z mąk standaryzowanych, wzbogaconych m.in. w kwas askorbinowy, enzymy itp. Polepszacz ten daje także bardzo dobre efekty w przypadku mąk nie standaryzowanych. Odpowiednio dobrany skład polepszacza i zastosowanie enzymów najnowszej generacji pozwala uniknąć wahań właściwości wypiekowych spowodowanych różną jakością mąk. Dawkowanie: 0,3 – 0,5% w stosunku do mąki.

  • AKO-PAN

    Dowiedz się więcej

    AKO-PAN

    To polepszacz ułatwiający wytwarzanie dobrego chleba mieszanego, a ponadto wspomagający produkcję pieczywa pszennego. Polepszacz zwiększa wydajność ciasta, ułatwia jego obróbkę mechaniczną i zwiększa tolerancję rozrostową kęsów ciasta. Jest ono mniej klejące, a podwyższona stabilność w trakcie fermentacji pozwala uniknąć strat w przypadku „wąskiego gardła” w ciągu produkcyjnym. W efekcie uzyskuje się pieczywo o dużej objętości, wyrównanej strukturze, a przede wszystkim estetycznym kształcie bochenka. Dawkowanie wynosi 0,5% w stosunku do mąki.