Przedsiębiorstwo “AKO” – SPÓŁKA AKCYJNA realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach działania 3.2.1 Badania na rynek, pn.: „Wysoko jakościowy panier spożywczy wyprodukowany w technologii bez komory fermentacyjnej.”
Cel projektu: podniesienie konkurencyjności oraz innowacyjności firmy poprzez wdrożenie do oferty produktowej spółki nowego, innowacyjnego panieru spożywczego.
Bezpośrednim rezultatem niniejszego projektu będzie innowacyjny panier o polepszonych właściwościach i parametrach tj. zwiększona wodochłonność i chrupkość, mniejsza wilgotność oraz wyrównana frakcja.
Rozwiązania zastosowane w projekcie będą mieć wpływ na dalszy rozwój firmy, jak również wywrą wpływ na rozwój branży cukierniczej i rynku, na którym działa firma.
Wartość projektu: 33 828 639,60 zł
Dofinansowanie: 12 376 331.55 zł